Czarnuszka – doceniana roślina

Czarnuszka – doceniana roślina

Czarnuszka siewna to roślina, która zyskuje coraz większą popularność w wielu kręgach. Znana już od stuleci, dzięki swoim unikalnym właściwościom doskonale sprawdza się nie tylko jako przyprawa stosowana w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń. Czarnuszka posiada wiele odżywczych właściwości oraz można ją stosować podczas różnych dolegliwości.

Jakie zastosowanie ma czarnuszka?

prozdrowotny olej z czarnuszki świeżo tłoczonyCzarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina, która posiada małe, czarne nasionka o charakterystycznym, trójgraniastym kształcie i bardzo intensywnym smaku i zapachu. Jest to roślina wykazująca wiele korzystnych właściwości. Stosowana zarówno jako przyprawa nadająca unikalny aromat potrawom, a także jako roślina lecznicza. Za jej właściwości prozdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, a także pochodne kwercetyny i kemferolu. Jako surowce do spożycia stosuje się wyciąg z czarnuszki, świeżo zmielone ziarna oraz olej z czarnuszki, który nadaje się nie tylko do picia, ale także stosowania zewnętrznie na zmiany chorobowe na skórze. Charakterystyczny, intensywny smak i zapach czarnuszki doskonale sprawdzają się jako przyprawa do wielu potraw – jednak jej zastosowanie nie ogranicza się tylko do tego. Czarnuszka ma także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Co ciekawe, prozdrowotny olej z czarnuszki świeżo tłoczony można bez trudności kupić w sklepach internetowych. Z kolei badania naukowe wykazały, że dzięki swoim właściwościom immunomodulującym, czarnuszka wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego. I nie chodzi tu tylko o jego stymulację, ale także regulowanie nadreaktywnego układu immunologicznego. Stosowanie czarnuszki nie tylko wzmocni naszą odporność – szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale także złagodzi objawy niektórych chorób, które powodowane są przez nadmierną aktywność układu odpornościowego, m.in. alergii, alergicznego nieżytu nosa czy astmy.  Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo – mobilizuje organizm do walki z intruzem. Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo np. przeciwko tasiemcom. Regularne spożywanie czarnuszki może mieć zbawienny wpływ na żołądek – zawarte w nasionkach związki chemiczne działają ochronnie, ponieważ powlekają go warstwą osłonową. Oprócz tego czarnuszka wspomaga odbudowę wątroby i trzustki, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie.

Czarnuszka, która obfituje w składniki działające dobroczynnie dla naszego organizmu, doskonale się sprawdzi jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Pobudzając układ immunologiczny będzie pomocna w walce z przeziębieniem czy grypą, a działając przeciwalergicznie i przeciwzapalnie pomoże rozprawić się z przewlekłym nieżytem nosa. Należy jednak pamiętać o tym, że czarnuszka powinna być stosowana głównie jako środek pomocniczy w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji – nie wolno zapominać o podstawowym leczeniu, zaleconym przez lekarza.