Diagnoza wtórnej nietolerancji laktozy

Diagnoza wtórnej nietolerancji laktozy

Bardzo powszechną dolegliwością w obecnych czasach jest nietolerancja laktozy, która najczęściej pojawia się w momencie, gdy organizm traci zdolność trawienia cukru mlecznego. Laktoza to dwucukier mleczny, który zbudowany jest z glukozy i galaktozy. Wiele osób zmaga się z tą popularną nietolerancją pokarmową, która wynika zazwyczaj z niedoboru laktazy. Jest to enzym, które potrzebne jest do rozkładu laktozy. Po spożyciu niektórych pokarmów mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Wykrycie nietolerancji laktozy możliwe dzięki odpowiednim badaniom

wtórna nietolerancja laktozy - badaniaNa skutek niektórych urazów, a także chorób może pojawić się wtórna nietolerancja laktozy, która pojawia się w wyniku uszkodzenia błony śluzowej jelita. Powoduje to niszczenie nabłonków i kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wytwarzanie laktazy. Czasem niszczenie kosmków pojawia się na skutek stosowania leków. Mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wydalanie dużej ilości gazów mogą świadczyć o tym, iż naszym problemem jest wtórna nietolerancja laktozy – badania muszą być odpowiednio dobrane do każdego pacjenta. Najczęściej wykorzystuje się analizę pH stolca, kwaśne może świadczyć o nietolerancji pokarmowej. Inną metodą jest wodorowy test oddechowy, który polega na podawaniu dawki laktozy, a następnie mierzenia stężenia wodoru, który znajduje się w wydychanym powietrzu. Osoby z nietolerancją wydzielają duże ilości wodoru, który jest usuwany przez drogi oddechowe. Dużą skutecznością cieszą się także badania genetyczne, które są pomocne w przypadku nietolerancji pokarmowych. Jest to wiarygodny sposób, który umożliwia potwierdzenie lub wykluczenie schorzenia. Test ten przeznaczony jest dla osób, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dlatego warto się na niego zdecydować, by odpowiednio zdiagnozować schorzenie. Nietolerancja pokarmowa, która pojawia się na skutek spożycia pokarmów mlecznych jest sporym problemem, który jest bardzo uciążliwy.

Przyczyną są zaburzenia trawienia i wchłaniania cukru mlecznego, który jest głównym składnikiem mleka. Wtórna nietolerancja laktozy ma zazwyczaj charakter przejściowy, pojawia się na skutek zmniejszenia aktywności laktazy, które pojawia się na skutek chorób żołądkowo-jelitowych, alergii pokarmowych, a także działania leków lub alkoholu. Ważne jest zatem, by odpowiednio zdiagnozować schorzenie. Dzięki odpowiednim badaniom można dowiedzieć się, czy nietolerancja laktozy ma charakter przejściowy, czy ma podłoże genetyczne. Można skutecznie zdiagnozować problem, co pozwoli uniknąć nieprzyjemnych objawów.