Nowoczesne możliwości pakowania serów

Nowoczesne możliwości pakowania serów

Wraz rozwojem i zmianami zachodzącymi w branży spożywczej, zmieniły się tez wymagania jakościowe pod względem sposobu pakowania różnego rodzaju produktów spożywczych. Obecnie znacznie większy nacisk kładzie się na ekologiczność danego sposobu pakowania żywności oraz jego bezpieczeństwa dla zdrowia człowieka. Duże zmiany zaszły ostatnio w sposobie pakowania serów, gdzie tradycyjne opakowania zastępują stopniowo różnego rodzaju folie.

Zmiany w sposobie pakowania serów

folie termokurczliwe do serówZnaczenie sera w polskiej gospodarce jest bardzo duże, gdyż jest to jeden z najpopularniejszych składników spożywczych wybieranych przez Polaków. Sery stosuje się zwłaszcza do kanapek, ale również do produkcji zapiekanek, pizzy i innych produktów spożywczych wymagających obróbki cieplnej. Wzrost spożycia sera w Polsce nastąpił wraz z popularnością sieci typu fast food, oraz z szeroką dostępnością pól przetworzonych produktów dostępnych masowo w supermarketach. Widać więc wyraźnie że sery stanowią bardzo istotną część przemysłu spożywczego w naszym kraju. Obecnie korzystamy głównie z sera produkowanego w naszym kraju, ze względu na dużą liczbę farm mleczarskich w Polsce wytwarza się duża jego ilość w naszym kraju bez konieczności importu zza granicy. Istotną rolę w tym, w jakim stanie ser dojedzie do miejsca docelowego, czyli do domu klienta jest sposób jego pakowania. Jeszcze parę lat temu, gdy nie było tak dużego nacisku ze strony ekologów czy dietetyków, sery były przechowywane w zwykłych, plastikowych opakowania lub foliach. Z czasem jednak, wraz z kolejnymi przeprowadzanymi badania na wpływ plastiku na zdrowie człowieka, zaczęto poszukiwać innych rozwiązań. Opakowanie plastikowe stworzone w stu procentach z tworzywa, powoduje bowiem odkładanie się jego cząsteczek w żywności, która następnie wraz z nimi jest zjadana przez człowieka. Jaki jest wpływ plastiku na organizm do końca nie wiadomo, ale zmusiło to branżę spożywczą do znalezienia innych rozwiązań na pakowanie żywności. Wydaja się nim folie termokurczliwe do serów które dzięki swoich właściwościom, są zdecydowanie bezpieczniejsze od standardowych opakowań z plastiku. Przede wszystkim w skład folii tego typu nie wchodzi sam plastik, ale również innego rodzaju tworzywa, które nie powodują aż tak dużego odkładania się szkodliwych substancji w żywności.

Dodatkowo, folie te ściśle przylegają do powierzchni sera, nie dopuszczając do rozwoju szkodliwych mikroorganizmów między powierzchnią folii a zapakowanym produktem. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że do sklepu czy supermarketu trafi żywność świeża i w dobrym stanie. Folie tego typu wykazują tez niską podatność na uszkodzenia mechaniczne, chronią więc przewożoną żywność w trakcie transportu.