Profesjonalne urządzenie do pasteryzacji

Profesjonalne urządzenie do pasteryzacji

Każdy, kto samodzielnie przygotowuje w domu przetwory na zimę, wie jak ważna jest właściwa konserwacja tychże wyrobów. Jest to warunek konieczny, aby żywność przetrwała przez wiele miesięcy poza lodówką. W domowych warunkach można wykonać proces pasteryzacji, który choć jest czasochłonny, to przede wszystkim jest skuteczny. Możemy go przeprowadzić tradycyjnymi sposobami w garnkach lub kupić specjalne urządzenie.

Ile słoików się zmieści w urządzeniu pasteryzującym?

urządzenie do pasteryzacjiJuż nasze mamy i babcie stosowały proces pasteryzacji jako tani i sprawdzony sposób konserwacji produktów spożywczych, więc warto kultywować tą metodę. Można to robić  domowym sposobem, gotując wodę w wysokich garnkach i wkładając do nich szczelnie zamknięte przetwory w słoikach, ale wtedy trzeba czuwać nad czasem jaki upłynie od momentu włożenia ich do wody. Należy również pilnować temperatury, gdyż nie może być za wysoka. Znacznie lepsze jest specjalne urządzenie do pasteryzacji, które wymaga jedynie włączenia i wsadzenia do środka gotowych przetworów w szklanych słoikach. Taki sprzęt możemy wykorzystywać w domu, ale również w restauracji, czy barze, gdzie podajemy domowe jedzenie. W sprzedaży znajdziemy modele różnej wielkości, choć najbardziej ekonomiczne są te największe, do których jednocześnie można włożyć nawet dwanaście słoików o jednakowej pojemności. Wystarczy je napełnić wodą, włożyć słoiki, zamknąć i nastawić odpowiedni czas oraz temperaturę. Urządzenie jest wyposażone w intuicyjny wyświetlacz led, który ułatwia nastawienie niezbędnych funkcji. Po skończonym procesie pasteryzacji, zostaniemy poinformowani sygnałem dźwiękowym, który jest znakiem, że należy wyjąć słoiki. Dzięki szczelnie zamkniętej pokrywie, cały proces konserwacji odbywa się znacznie szybciej, a przez to wydajniej. W krótszym czasie możemy wykonać więcej pracy aniżeli byśmy to robili starą metodą w zwykłych garnkach z wodą. Takie urządzenie kosztuje od trzystu paru złotych wzwyż, więc nie są to wysokie koszty, tym bardziej że jest ono energooszczędne.

Jeżeli każdego roku przygotowujemy mnóstwo różnych przetworów dla całej rodziny, to takie urządzenie pasteryzujące jest koniecznością. Nie dość, że ułatwia prace, oszczędza czas i pieniądze, to jeszcze jest banalne w obsłudze i każdy sobie z nim poradzi. Zasilane jest elektrycznie, więc nie musimy się martwić gazem, czy zajmowanym palnikiem na kuchence. Można w nim pasteryzować słoiki o różnej pojemności, bez obawy, że będą się stykały z grzałką, ponieważ znajduje się ona pod dnem.