Szukamy kartofli do produkcji chipsów

Szukamy kartofli do produkcji chipsów

Bez względu na to, czy mają dużo kalorii, czy są zbyt ostre lub słone, chipsy lubi każdy. Mają one różne smaki, których wybór jest ogromny. Każdy z nas ma też ten swój ulubiony. By chipsy były smaczne, muszą być wypiekane z ziemniaków o najlepszej jakości, które pochodzą z ekologicznych upraw, do wzrostu których nie używa się sztucznych nawozów. Muszą mieć one średnią wielkość i być sypkie. Nadto, powinno się je łatwo kroić na grubsze lub cieńsze plastry. Po upieczeniu nie powinny się łamać i kruszyć. 

Chipsy produkujemy z ziemniaków o najwyższej jakości

smaczne ziemniaki na chipsyBy chipsy były smaczne, potrzebne do ich produkcji ziemniaki pochodzące z dużych ekologicznych upraw, na których nie stosuje się żadnych oprysków ani sztucznych nawozów przyspieszających ich wzrost. Jeśli chodzi o smaczne ziemniaki na chipsy, to pochodzą one tylko ze sprawdzonych upraw, z których kartofle sprzedawane są na giełdach warzywnych lub w hurtowniach. Producenci chipsów zawsze zaopatrują się u tych samych i sprawdzonych przez lata hodowców, których ziemniaki są smaczne i dobrze osuszone. Kartofle do wypiekania chipsów nie mogą być też zmurszałe, gdyż nie będą nadawały się do ich krojenia w plastry o różnej grubości i różnym kształcie. Produkowane dziś chipsy mają bowiem rozmaite kształty, część jest specjalnie grubo krojona i karbowana. Tylko ziemniaki o wysokiej jakości umożliwiają ich odpowiednie wypiekanie. Żaden producent chipsów nie może też zaopatrywać się w kartofle słabej jakości, gdyż nie tylko na tym nie zaoszczędzi, ale jeszcze stracić, gdyż będzie musiał zamówić nową partię ziemniaków na wyprodukowanie kolejnych pudełek i opakowań z chipsami. Rolnicy bardzo często współpracują ściśle z producentami chipsów i sadzą te rodzaje ziemniaków, które są już sprawdzone. Nie wszystkie odmiany kartofli nadają się bowiem do wypiekania. Te przeznaczone na chipsy muszą być w miarę jednakowej wielkości. Nie mogą być zbyt małe, ani zbyt duże. Nie mogą też być podatne na zaparzanie się i gnicie, gdyż nie da zrobić się z nich smacznych chipsów.

Dobre chipsy lubimy nie tylko dzięki ich różnym smakom. Bardzo ważne jest bowiem to, z jakich ziemniaków są one wypiekane. Producenci chipsów zawsze wybierają smaczne odmiany ziemniaków, które pochodzą z ekologicznych upraw i przeznaczone są wyłącznie na sprzedaż na giełdach lub do hurtowni, w których zaopatrują się producenci chipsów. Dopiero połączenie smacznej odmiany i odpowiednie jej przyprawienie daje nam chipsy o ulubionym smaku i grubości, które kupujemy najczęściej.