W co zapakować wyroby cukiernicze?

W co zapakować wyroby cukiernicze?

W jednym z ważniejszych kwestii, jakie muszą zostać rozwiązane w związku z każdą cukiernią, jest transportowanie i przechowywanie wyrobów cukierniczych. Można oczywiście w większych ilościach transportować to w chłodni, jednak nie można sprzedać w takiej formie wyrobu klientowi. Żaden klient nie podjąłby się transportowania w reku jakiegoś ciasta lub innego słodkiego wyrobu, gdy nie chce go zjeść od razu. Dlatego należy zaopatrzyć się w odpowiednie opakowania, dzięki którym klienci chętniej kupią i zabiorą ze sobą dany produkt.

Jak powinny wyglądać opakowania cukiernicze?

opakowania cukiernicze plastikoweJednym z ważnych zastosowań, jakie powinny spełniać opakowania, jest wytrzymałość w trakcie transportu. Dlatego najlepiej jest zastosować opakowania wykonane z dość mocnego materiału, jakim jest na przykład plastik. To właśnie on sprawi, że kawałek ciasta dotrze do domu w całości i nie pobrudzi rąk osoby jej niosącej. Ponadto obecność w cukierni takich dodatków, jakimi są opakowania cukiernicze plastikowe, sprawi, że klienci chętniej kupią kilku kawałków ciasta. Dzieje się tak, gdyż są świadomi, że nie będą mieli problemu z ich przetransportowaniem. Ciasto opakowane w ten sposób można wrzucić prosto do torebki jedno na drugim lub ułożyć tak na siedzeniu samochodu. To bardzo praktyczne, gdyż klient nie martwi się wówczas tym, że musi zjeść ciasto na miejscu. Może zabrać je ze sobą i zjeść wygodnie w domy przed telewizorem, przy herbacie. Kolejną ważną cechą, jaką musi spełnić takie opakowanie, to widoczność ciasta. Tylko wówczas jest szansa, że klient skusi się na ego zakup. Jeśli nie będzie wyglądał kusząco lub zwyczajnie nie będzie go widać zza opakowania, to klient prawdopodobnie się nie skusi. Opakowania muszą być proste w wyglądzie i nie odwracać uwag od ciasta znajdującego się w środku. Co więcej, gładka powierzchnia pozwoli zachować estetykę wyglądu. Opakowania plastikowe zawsze można wytrzeć, jeśli w trakcie nakładania ciasta, dojdzie do ubrudzenia go. Zupełnie inaczej jest w przypadku opakowania papierowego. Ponadto plastik może być przezroczysty, a papier nie.

Wybierając opakowania cukiernicze do swoich wyrobów, należy zawsze patrzeć na to pod kątem swoich klientów i ich potrzeb. To właśnie, jak będzie wyglądać w tych opakowaniach, może zaważyć na tym, czy klient zechce go kupić. Warto zawsze sprawdzić przed zakupem opakowania i sprawdzić, czy przedstawia taką jakoś, jaką deklaruje ich producent. Jeśli tak jest, należy zamówić większa ilość i sprawdzić jak wygląda wówczas opakowanie i czy sprawdzi się w danej cukierni.