Wybór pieczywa bezglutenowego

Web developer i programista

Wybór pieczywa bezglutenowego

Większość z nas na śniadanie spożywa kanapki, tak samo na kolację, a czasem nawet na drugie śniadania. Jest to jedzenie szybkie do przygotowania i łatwe, więc nic dziwnego, że tak często gości w naszych domach. Najgorszym jakościowo chlebem jest pszenny, ponieważ zawiera znikome wartości odżywcze poza węglowodanami. Jest często nazywany zapychaczem, który nic nie wnosi do naszego organizmu. Zdecydowanie lepsze są pieczywa z mąki bezglutenowej. 

Gdzie można kupić pieczywa bezglutenowe? 

smaczne pieczywo bezglutenoweW ostatnich latach jest coraz głośniej o glutenie, który ponoć jest szkodliwy dla naszego organizmu. Jedne badania naukowe dowodzą, że szkodzi, a inne wręcz przeciwnie, dlatego warto wybierać pieczywa z wartościowych mąk, a takie bez wątpienia są bezglutenowe. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które głównie występują w pszenicy, jęczmieniu i życie, dlatego osoby chore na celiakię muszą ich unikać. Zdrowe osoby nie muszą tego robić, ale powinny brać pod uwagę fakt, że mąka pszenna posiada znikome wartości odżywcze i mineralne, nie wspominając o witaminach. Smaczne pieczywo bezglutenowe możemy samodzielnie przygotować w domu, lub kupić gotowe w dużych supermarketach, albo w sklepach internetowych. Chleby bezglutenowe często są wypiekane z przynajmniej dwóch rodzajów mąk, ponieważ nie wszystkie bezglutenowe dobrze się kleją. Do pieczywa najczęściej jest wybierana mąka jaglana z uwagi na kruchość jaką zapewnia wypiekom, gryczana ze względu na wyrazisty smak oraz owsiana, ponieważ jest bardzo zdrowa. Cechą charakterystyczną pieczywa bezglutenowego są dodatki w postaci nasion dyni, słonecznika, sezamu, czy czarnuszki. Ich zawartość dodatkowo zwiększa wartość odżywczą pieczywa, więc staje się ono istotnym składnikiem naszej diety, a nie jedynie zapychaczem jak w przypadku chleba pszennego. Pieczywa z mąk bezglutenowych są tak samo smaczne jak zwykłe, ponieważ niektóre mąki mają neutralny smak, a inne mogą być kokosowe, migdałowe, orzechowe, czy kukurydziane. Dzięki temu nadają one niepowtarzalny aromat wypiekom. 

Jeżeli chcemy samodzielnie przygotować smaczne pieczywo w domu, to w internecie bez problemu znajdziemy mnóstwo przepisów na chleby bezglutenowe. Ich przepisy nieco się różnią od tych z mąki pszennej i wynika to głównie ze względu na cechy glutenu, który nadaje ciastu elastyczności. Dodatkowo przygotowując samodzielnie chleb, wiemy co się w nim znajduje i mamy kontrolę nad wartościami kalorycznymi i odżywczymi. Bezglutenowe wypieki z pewnością zasmakują całej rodzinie.